In navolging dan de DSM van de deler die je in het  magazine vindt; hier een gerelateerd en steeds vaker voorkomend beeld.

DSM van de Altruïst

De altruïst is een persoon die
1) herhaaldelijk,
2) uit vrije keuze en
3) zonder intentie hier zelf voordeel uit te halen
het belang van anderen voor eigenbelang zet. Deze personen zijn vaak goed van vertrouwen, oprecht, zorgzaam, inschikkelijk, coöperatief, bescheiden en tonen gemakkelijk medeleven.

Definitie van altruïsme

Oorsprong van t woord: tegenhanger van egoïsme (égo = ik, altru =ander)
Altruïsme is de meest onzelfzuchtige vorm van delen: bij deze stroming worden goederen en informatie gedeeld met anderen zonder er iets voor terug te verwachten. Hoewel delen vaak voordelen voor de persoon zelf kan hebben, zal de altruïst deze bijkomstigheden niet verwachten of vragen van anderen.

Geschiedenis van altruïsme

Altruïsme is een vorm van gedrag die voortkomt uit de vroege evolutie van de mens. Toen mensen in groepen begonnen te leven, was dit uit noodzaak vanwege alle gevaren in de wereld. Bij dreiging van gevaar konden mensen samenwerken om dit te vermijden. Als het gevaar echter te groot bleek moest de mens een keuze maken tussen twee biologische grondbeginselen: het beschermen van het individu, of het beschermen van de soort. Stammen die kozen voor het beschermen van stamgenoten bleven bestaan en de stammen die puur hun eigen persoon beschermden ten koste van de stam stierven uit.

Dit gedrag is ook te zien bij andere groepsdieren. Zo is het bekend dat wolven voedsel delen met leden van de roedel die niet bij de jacht aanwezig waren1. Eekhoorns2 en walrussen3 zullen jongen die hun ouders zijn kwijtgeraakt adopteren. Dolfijnen zullen de zwakke, zieke of oude groepsleden beschermen tegen roofdieren4. Ten slotte zullen mieren zich met honderden tegelijk opofferen voor de bescherming van de kolonie5.

Symptomen

De altruïst kan herkend worden aan een aantal symptomen. Altruïsten vertonen met regelmaat 3 of meer van de volgende symptomen:
1. Heeft geen weet van, of richt zich niet op, egoïstische motieven
2. Biedt hulp aan anderen in de vorm van goederen, kennis/inzicht, vaardigheden of geld
3. Is geïnteresseerd in het leven van mensen om zich heen
4. Heeft het inzicht om te zien dat anderen goederen, kennis, inzicht, vaardigheden of geld harder nodig hebben dan de persoon zelf
5. Beleeft een relatie vaak vanuit een ander

Factoren die altruïsme stimuleren

Altruïsme wordt gestimuleerd door: empathie, maatschappelijke normen, een gevoel van gerechtigheid en verwantschap. Verder blijkt dat mensen die minder materiële eigendommen hebben en mensen die op het platteland wonen meer delen6.

Disclaimer
Hoewel deze tekst gebaseerd is op wetenschappelijke bronnen, is dit artikel geschreven voor entertainment-doelen en de schrijvers nemen geen verantwoordelijkheid voor de verspreiding van de bovengenoemde symptomen en/of het stigmatiseren van individuen die deze symptomen vertonen.
Auteurs: Wendy Bruggeman, Daan Meijer & Hans Meiser

1 http://pespmc1.vub.ac.be/COOPEVOL.html
2 http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100601114631.htm
3 http://animals.jrank.org/pages/3099/Walrus-Odobenidae-BEHAVIOR-REPRODUCTION.html
4 http://goodnature.nathab.com/is-animal-altruism-real/
5 http://plato.stanford.edu/entries/altruism-biological/
6 Social psychology: Gilovich, Keltner, Chen, Nisbett. 3e editie

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.