Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ik het voor het eerst tegen. In Noorwegen had iemand een kastje opgehangen bij zijn oprit. In het kastje zaten allemaal boeken. De eigenaar had er een bordje op gemaakt ‘Little free library’. Het idee was even briljant als simpel. Je biedt een aantal boeken aan, die je toch niet meer leest. Iemand anders kan het boek eruit halen en na het lezen weer terug zetten. Of een ander boek toevoegen aan de kleine collectie.

Steeds opnieuw kwam de gedachte terug: dat wil ik ook! Maar steeds opnieuw bleef ik hangen bij het probleem van het kastje. Als ik tijd heb, maak ik er één. Of ik vraag iemand anders zo’n bibliotheekje voor me te maken. Je raadt het al: er kwam niets van.

Vorige week zag ik in mijn eigen stad de eerste free library! Gewoon een oud kistje op zijn kant met daarin een stapel boeken. Het hoeft niet perfect te zijn om gewoon te beginnen. Loop naar je boekenkast, haal er een paar boeken uit, stop ze in een mand of een doos en zet ze naast de voordeur. Briefje erbij dat iedereen een boek mag lenen of ruilen en daar is ie, je eigen gratis bibliotheek.

– Artikel van Linda Commandeur

Over de auteur

één antwoord

  1. Sanne Bloem

    In de stadsboerderij in Park Transwijk, Utrecht is ook een gratis bibliotheek, voor volwassenen en kinderen. Op bookcrossing.com staan natuurlijk nog veel meer plekken waar vrije boeken te vinden zijn.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.